Френските власти са замразили средства на Централната банка на Русия в размер на 22 милиарда евро, както и сметките и недвижимите имоти на лица, попаднали под антируските санкции на западните страни. Това съобщи в неделя министърът на икономиката и финансите на Франция Бруно льо Мер, цитиран от ТАСС.

"Замразихме активите на Централната банка на Руската федерация в размер на 22 милиарда евро. Замразихме и средства по сметките на частни лица във френски институции в размер на 150 милиона евро", каза министърът по радиото. RTL. По думите му във Франция са замразени недвижими имоти на стойност "половин милиард евро", собственост на около 30 руснаци, а са задържани  и две големи яхти на стойност 150 милиона евро.

Льо Мер уточни, че замразяването на недвижими имоти не предполага отчуждаване на имущество в полза на държавата. Замразяването означава, че собствениците не могат да го препродадат или да го използват за печалба. "Оправдание за конфискацията може да бъде нарушение на наказателния кодекс", каза министърът, цитирайки случай с конфискацията на една яхта, чийто собственик според него се е опитал да я изведе от френски води в нарушение на европейските санкции, което е престъпление.

Заради санкциите на САЩ, Европа и съюзниците им, блокиращи достъпа на Руската федерация до част от златните и валутните резерви й резерви, страната не може да използва почти половината от тях - около $300 млрд., съобщи агенция "Интерфакс".

Руският министър на финансите Антон Силуанов е посочил също, че част от резервите на Руската федерация са в юани, заради което Западът се опитва да накара Китай също да ограничи достъпа й до тях По думите му западните страни оказват натиск над Китай да ограничи и търговията си с Русия.

Русия е най-санкционираната страна в света

Русия е най-санкционираната страна в света

Тя задмина Иран по този показател