Обединените арабски емирства (ОАЕ) се договориха с Франция да закупят 80 френски изтребителя Rafale ("Рафал"), най-голямата международна поръчка, правена някога за френските военни самолети. Това обявиха официални лица по време на посещение на френския президент Еманюел Макрон в емирствата, информира "Франс прес".

ОАЕ, един от най-големите клиенти на френския военнопромишлен комплекс, също така са се договорили да закупят 12 военнотранспортни хеликоптера Caracal, се уточнява в изявление на френското президентство.

Общата стойност на сделката между ОАЕ и Франция възлиза на 17 млрд. евро.

Франция продаде на Египет 30 бойни самолета "Рафал"

Франция продаде на Египет 30 бойни самолета "Рафал"

Покупката ще се извърши чрез десетгодишен заем

"Това е резултат от стратегическото партньорство между двете страни, консолидиращо капацитета им да действат заедно за тяхната автономия и сигурност", се изтъква в изявлението.

Поръчката на Rafale е най-голямата в международен план за самолета, откакто той влезе в експлоатация през 2004 г.

Споразумението беше подписано от генералния директор на френския военнопромишлен гигант Dassault Aviation Ерик Трапие, след като Макрон проведе разговори с престолонаследника на Абу Даби принц Мохамед бин Зайед в първия ден от посещението си в Персийския залив.

Купувайки самолети "Рафал", построени от Dassault Aviation, ОАЕ следват примера на противника в Персийския залив Катар, който закупи 36 бройки от самолета, и Египет, който поръча 24 през 2015 г. и 30 по-рано тази година.

Франция продаде на Катар изтребители „Рафал” и бронирани машини

Франция продаде на Катар изтребители „Рафал” и бронирани машини

Катар се съгласи да закупи 12 изтребителя "Рафал"