Във вторник Франция призова Съвета за сигурност на ООН за приемане на резолюция относно насилието между Израел и палестинските бойци. 15-членният Съвет за сигурност проведе третата среща за една седмица, посветена на най-тежкото насилие между Израел и палестинците от години. Съветът също така се събра присъствено в неделя, но не успя да стигне до общо изявление в пресата, което се нуждае от консенсусна подкрепа, поради възражението на САЩ.

"Ние не сме мълчали, каза американският представител Томас-Грийнфийлд пред Съвета за сигурност във вторник. По отношение на по-нататъшните действия на Съвета за сигурност, ние трябва да преценим дали дадено действие или изявление ще допринесе за перспективите за прекратяване на насилието", каза тя. "Ние не преценяваме, че публичното произнасяне в момента ще помогне за деескалацията."

Египет предложи примирие в Израел

Египет предложи примирие в Израел

Ако предложението бъде прието, то ще сложи край на операция "Пазител на стените" след седмица и половина

По време на същата среща дипломати заявиха, че Франция е повдигнала възможността за резолюция на Съвета за сигурност относно конфликта. Тогава френското председателство потвърди, че призовава за такъв ход. Дипломати заявиха, че не е представен проект на текст.

"Съветът за сигурност на ООН трябва да се заеме с темата и ние също така призовахме за гласуване на резолюция по този въпрос", заяви президентството след разговори между Еманюел Макрон, египетския президент Абдел Фатах ал Сиси и йорданския крал Абдула.