Френските граждани гласуваха днес в цялата страна на регионални избори, считани за прелюдия към президентския вот догодина. Те трябваше да се проведат миналата година, но пандемията ги отложи, предаде "Евронюз".

Перспективите изглеждат нестабилни за центристката партия на президента Еманюел Макрон, която е само на четири години и съществуваше за последен път, когато избирателите избраха регионални лидери през 2015 г.

Крайната десница в страната, чийто основен представител е Марин Льо Пен, се надява да спечели в поне един от 13-те региона на Франция. Проучвания на общественото мнение показаха, че крайнодесните могат за първи път да спечелят региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг. Пет милиона души живеят в региона, който включва Марсилия, вторият по големина град във Франция. 

Консервативната републиканска партия изглежда ще запази контрола върху няколко от седемте региона, които управлява в момента, включително и важния Париж.

Кампанията от Бретан до Бургундия до Френската Ривиера до голяма степен се фокусира върху въпроси като транспорт, училища и инфраструктура. Но водещите политици също използват изборите през 2021 г. като платформа, на която да тестват идеи и да печелят последователи преди президентския вот през април.

Избирателната активност е по-ниска от обичайната - до обяд в неделя само 12% от имащите право на глас в цялата страна са отишли до секциите. В Марсилия, например се съобщава, че много избирателни секции са празни. Към 18:00 часа българско време, активността е 23,04%, по данни от Министерството на вътрешните работи. Досега това е най-ниската в цялата история на подобни избори в републиката, твърдят френските медии.

Изборите се провеждат при спазването на противоепидемичните мерки - с маски, социална дистанция и използването на собствени химикалки.

Партиите, които спечелят повече от 10% от гласовете на първия тур в неделя, ще участват в балотажа на 27 юни.