Френски съдии издадоха заповеди за арест на сирийския президент Башар ал-Асад, неговия брат Махер ал-Асад и двама други висши служители за използването на забранени химически оръжия срещу цивилни в Сирия, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на съдебен източник в сряда.

Заповедите за арест, които се отнасят до обвинения в съучастие в престъпления срещу човечеството и съучастие във военни престъпления, следват наказателно разследване на химически атаки в град Дума и област Източна Гута през август 2013 г., атаки, при които загинаха повече от 1000 души.

Това е първата международна заповед за арест, която беше издадена за сирийския държавен глава, чиито сили отговориха на протестите, започнали през 2011 г., с брутално потушаване, което според експертите на ООН се равнява на военни престъпления.

Това е първият път, когато са издадени международни заповеди за арест заради атаката с химическо оръжие в Гута през 2013 г., казва Мазен Даруиш, адвокат и основател на Сирийския център за медии и свобода на изразяване (SCM), който заведе делото във Франция.

ОЗХО потвърди използване на химическо оръжие в още един град в Сирия

ОЗХО потвърди използване на химическо оръжие в още един град в Сирия

Организацията разполага с доказателствени материали

Сирия отрича да е използвала химически оръжия, но предишно съвместно разследване на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия установи, че сирийското правителство е използвало нервнопаралитичния агент зарин при атака през април 2017 г. и многократно е използвало хлор като оръжие.

Сирийското президентство и министерството на информацията не отговориха веднага за коментар.

"Президентът е отговорен за много престъпления в Сирия - но по-специално с този тип оръжие - газът зарин - е невъзможно да се прескочи участието му", каза Даруиш пред Ройтерс, отбелязвайки, че одобрението от президента като командващ на въоръжените сили е задължително.

Четири пъти за 24 часа атакуват американските сили в Сирия

Четири пъти за 24 часа атакуват американските сили в Сирия

Няма пострадали и са нанесени незначителни материални щети