Мисията от експерти на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) влезе в сирийския град Дума, съобщава държавната агенция САНА, цитирана от "Ройтерс".

Международните инспектори пристигнаха в Сирия през уикенда, за да посетят мястото в Дума, където се смята, че е извършена химическа атака. Градът се намира край столицата Дамаск.

В събота сутринта САЩ, Франция и Великобритания извършиха координиран удар по обекти на сирийската армия заради химическата атака. Западът обвинява сирийските сили, че са използвали химически оръжия, което се отрича от Дамаск, Иран и Русия. Според Москва обвиненията са измислени, за да оправдаят военните действия на САЩ и съюзниците им.

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия
Обновена

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия

Заради химическата атака по-рано този месец

Вчера по време на извънредна среща на ОЗХО западни дипломати обвиниха Дамаск и Русия, че блокират екипа от инспектори. Русия отрече нападките и обяви, че части от Дума все още трябва да бъдат прочистени от мини.

Лондон, Вашингтон и Париж смятат, че Русия и сирийските сили могат да унищожат доказателствата за използвани химически оръжия.