Американският президент Доналд Тръмп е наредил извършването на военен удар срещу Сирия, предаде "Гардиън". Това съобщи самият той на пресконференция в Белия дом. 

В операцията се включват още Великобритания и Франция. Във връзка с това, британският премиер Тереза Мей също направи изявление, в което увери, че целта не е да бъде сменен режимът в Дамаск. Ще бъде направено нужното, за да се избегнат цивилни жертви. 

Няма алтернатива на тези удари, заяви Мей. Тя призна, че това е първото подобно решение, което взема като британски премиер и не е било взето леко. 

Лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин обаче направи остро изявление, като поиска доказателства за вината на Асад. 

Изявление по случая направи и френският президент Еманюел Макрон. Червената линия в Сирия бе пресечена, обяви той. Операцията е "срещу нелегалния химически арсенал на Сирия. Париж няма съмнение със вината на Асад", гласи изявлението на държавния глава."

Действията са в отговор на химическата атака в сирийския град Дума, при която загинаха 50 души, а стотици други бяха ранени. 

За нея западните държави държат отговорен режима в Дамаск, въпреки че Сирия отрича участие. 

По време на изявлението си, Тръмп обяви химическата атака срещу цивилно население като дело не на човек, а на чудовище. Той се обърна към съюзниците на сирийския президент Башар Асад Русия и Иран и ги попита с тази Сирия ли искат да бъдат свързани. Също така изрази надежда отношенията с Москва да се подобрят някой ден. 

САЩ убедени, че Сирия стои зад химическата атака

САЩ убедени, че Сирия стои зад химическата атака

Отхвърлят руските обвинения към Лондон

По време на вчерашното заседание на Съвета за сигурност, американският представител Ники Хейли обяви, че Дамаск е извършвал подобни атаки поне 50 пъти. 

Русия пък счита отговорна за същото Великобритания, което Лондон вече отрече. 

Досега Тръмп бе уклончив дали ще има военен отговор, като по думите му "може и да има, но не се знае кога".

Веднага социалната мрежа "Туитър" бе наводнена от гневни съобщения от потребители от цял свят. Появиха се и кадри с експлозии в Сирия. Не са спестени и настояванията Тръмп да бъде отстранен от поста, както и припомняния, че преди подобни военни операция трябва да се поиска одобрение от Конгреса. 

Също така президентът бе обвинен, че отвлича внимнието от вътрешни скандали като този с уволнения от самия него диретор на ФБР Джеймс Коми и адвоката му Майкъл Коен, чийто офис бе претърсен от агенти на Бюрото. 

При обиска са иззети документи, свързани с изплатените суми на порноактрисата Сторми Даниелс, както и кореспонденция между Коен и Тръмп.

Акцията в офиса на Коен не е пряко обусловена от разследването наспецпрокурора Робърт Мълър за руската намеса в американските избори, но е свързана с информация, която той е предоставил на прокуратурата на Ню Йорк.

Сирийският президент Башар Асад не е разбрал миналогодишното посланние, заяви на брифинг в Пентагона военният министър Джеймс Матис. По негова информация няма големи разрушения, нанесени при ударите. Ударени са няколко места, където има данни, че се произеждат химически оръжия. 

Коресподент на ТАСС съобщи, че експлозиите са започнали в Дамск в 4:45 часа (местно и московско време). За момента няма данни градът да е пострадал сериозно от ударите. 

Твърди се, че поне 13-14 ракети са били прихванати от ПВО на Сирия. Това твърдят руски източници, които все още не са коментирани от американска страна. Няма данни руски военни, разположени в Сирия да са участвали при защитата. 

Вече се знае, че са атакувани три обекта (изследователски комплекс до Дамаск и складове край Хомс) и ударите за момента са приключили, като не се знае кога ще продължат. 

Използвани са крилати ракети "Томахоук", изстреляни от ескадрения миноносец на военноморските сили на САЩ "Доналд Кук". 

Дамаск: ПВО на Сирия е прихванало повечето ракети от стрелбата

Дамаск: ПВО на Сирия е прихванало повечето ракети от стрелбата

Според държавните медии в Дамаск е спокойно

Канадският премиер Джъстин Трюдо също направи изявление, в което изрази подкрепа за военната операция. 

Генералнит секретар на НАТО Йенс Столтенберг също подкрепи военните действия. 

Вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че Студената война се повтаря и призова да не се допуска това. 

По-късно през деня стана ясно, че визитата на френския президент Еманюел Макрон в Русия остава. От френското външно министерство не изключват да има нови удари, ако продължат химическите атаки в Сирия.

Визитата на Макрон в Русия остава
Обновена

Визитата на Макрон в Русия остава

Франция не изключва нови военни операции