По време на посещението си в Париж следващата седмица Франция ще настоява пред американския държавен секретар Майк Помпео, че е против едностранното оттегляне на САЩ от Афганистан и Ирак предвид борбата срещу ислямисти, заяви в петък външния министър.

Жан-Ив Ле Дриан и президентът Еманюел Макрон трябва да се срещнат с Помпео в понеделник във френската столица.

Пет години след като отряд от ислямисти извърши най-смъртоносната атака в мирно време в съвременна Франция, министър-председателят Жан Кастекс в петък отдаде почит на убитите.

Джихадисти убиха 130 души и раниха още стотици в поредица от координирани атаки на места за забавление на 13 ноември 2015 г. Кастекс посети първо на Stade de France, където започна атаката с взривове на самоубийци пред стадиона по време на футболен мач, на който присъства тогавашният президент Франсоа Оланд. 

Нападението бе насочено и срещу кафенета, ресторанти и концертна зала Bataclan.

Франция отново е залята от вълна от нападения от началото на септември: нападението пред бившите офиси на списание Charlie Hebdo, обезглавяване на учител по история, който показа карикатури на Мохамед на ученици и нападението с обезглавяване на жена в църква в Ница.

"Изправени сме пред двустранна заплаха: хора, изпратени от чужбина и сериозна вътрешна заплаха, хора, които са сред нас, нашите вътрешни врагове. Тези заплахи се увеличават", каза министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин.

Франция в памет на жертвите: Познаваме врага, идентифициран е, има и име - радикален ислям

Франция в памет на жертвите: Познаваме врага, идентифициран е, има и име - радикален ислям

"Това е враг, с който правителството ще се бори безмилостно, ще мобилизира всички свои сили"