Френски военни са ликвидирали джихадисткия лидер Яхиа Абу ал-Хамам в операция в Мали, съобщи министърът на отбраната Флоренс Парли цитирана от АФП.

Алжирецът и командир на Ал Кайда в ислямския Магреб (AQIM), е смятан за отговорен за отвличане на редица западни граждани в Северна и Западна Африка. В изявление на министерството се казва, че той е "ръководел и финансирал няколко атаки".

Хамам е ликвидиран в четвъртък, когато френски сухопътни и военновъздушни сили са хванали в засада колона от превозни средства, които пътувал с север от Тимбукту.

Според информацията, той е управлявал AQIM в Тимбукту, когато градът е държан от ислямисти от април 2012 г. до януари 2013 г.

Редица други "терористи" бяха "неутрализирани", коментира Парли. Вярва се, че Хамам е втори по ранг в командването на Групата за подкрепа на исляма и мюсюлманите (GSIM), известна още като Нусрат ал-ислям, водена от Ияд Аг Гали.

Групата е сформирана от сливането на Ansar Dine, фронт за освобождение на Мацина, ал-Мурабитун и сахарският клон на Хамам от AQIM.

Операцията бе обявена след като Парли, министър-председателят Едуар Филип и външният министър Жан-Ив льо Дриан трябва да посетят Мали, където от 2014 г. са разположени около 4 500 френски войници, които се борят за северната част на страната, след като тя бе завладяна от джихадисти.