Френските сили са ликвидирали Бах аг Муса, военен лидер на северноафриканското крило на "Ал Кайда", по време на операция в североизточната част на Мали, заяви в петък министърът на въоръжените сили Флорънс Парли, цитирана от "Ройтерс".

Бившият полковник от малийската армия, известен още като Бамуса Диара, бе дясна ръка на Ияд Аг Гали, лидера на най-известната дижадистка група в Мали "Джамаат Нусрат ал-Ислам вал-Муслимин", която многократно е атакувала войници и цивилни в Мали и съседната Буркина Фасо.

"Историческа фигура на джихадисткото движение в Сахел, Бах аг Муса се счита за отговорен за няколко нападения срещу малийски и международни сили", се казва в изявление на Парли.

Муса, който бе в американския списък за тероризъм, е убит във вторник след операция с участието на сухопътни войски и хеликоптери и идва след поредица от операции, при които френските сили убиха десетки ислямистки бойци през последните седмици.

"Това е голям успех в борбата срещу тероризма", каза Парли.

Франция има повече от 5100 служители, разпределени в региона, като голяма част от тях в Мали действат срещу нарастващата агресия.

25 загинали при атентати в Мали

25 загинали при атентати в Мали

Най-смъртоноснит след преврата от август