Децата над 6-годишна възраст във Франция ще трябва да носят маски на открито и в повечето обществени места от понеделник. Това гласят новите насоки, оповестени от френското правителство в събота, предаде Politico.

Новата предпазна мярка идва, след като страната регистрира повече от 230 000 нови случая на COVID-19 за 31 декември, и властите се опитват да забавят разпространението на варианта на коронавирус Омикрон.

С този ход Париж намалява възрастта, на която хората ще трябва да носят маски на обществени места от 11 на 6 години. Има изключения, включително когато хората тренират на открито.

Франция с рекордните над 200 000 заразени за денонощие

Франция с рекордните над 200 000 заразени за денонощие

"Вече не бих нарекъл Омикрон вълна, бих го нарекъл мъртво вълнение"

Френският премиер Жан Кастекс миналата седмица очерта множество други ограничения, включително изискване хората да работят от вкъщи поне три дни в седмицата от януари.

Компаниите са заплашени с глоби до 50 000 евро за нарушаване на тези нови правила.

Външните събирания също ще бъдат ограничени до 5000 души, въпреки че френското правителство все още не е решило дали и за кампаниите преди предстоящите президентски избори през април ще бъдат наложени подобни ограничения.

Франция продължава да чупи COVID рекорди

Франция продължава да чупи COVID рекорди

Властите обмислят мерки

За да ограничи Омикрон, Париж също така ускорява усилията си за ваксинация и обяви, че гражданите вече отговарят на условията за повторна инжекция три месеца след последната им инжекция.