Промените на пазара на труда във Франция влизат в сила, като част от плана на президента Еманюел Макрон да направи пазара на труда по-гъвкав и да съживи икономическия растеж, съобщава АП.

Новите правила затрудняват искането на обезщетения за безработни, което би трябвало да насърчи повече хора да се върнат по-бързо на работа. Критиците твърдят, че те разбиват важна мрежа за социална сигурност.

Степента на безработица във Франция се понижи до най-ниското си ниво от десетилетие през това лято - 8,5%, но остава сред най-високите в ЕС.

ЕС поиска спешно разяснение от Италия и Франция за бюджета им за 2020 г.

ЕС поиска спешно разяснение от Италия и Франция за бюджета им за 2020 г.

В писмата Комисията отбелязва, че иска отговорите им до сряда

Основни промени на пазара на труда и очакваното им въздействие:

Новите правила увеличават времето, което хората трябва да работят, за да имат право на обезщетения за безработица.

Те също намаляват с 30% обезщетенията, които по-заможните работници - чиято заплата надвишава 4500 евро на месец, получават след шест месеца безработица.

Французите търсещи работа получават средно над 1000 евро на месец за две години. По-заможните работници могат да получават максимум 6 615 евро на месец.

20 000 полицаи на протест за по-добри условия на работа във Франция

20 000 полицаи на протест за по-добри условия на работа във Франция

Това е най-масовият протест в сектора в страната за последните години

Хората, които напускат работата си, вече могат да искат обезщетения за безработица, ако са работили поне 5 години за бившия си работодател и ако могат да покажат, че имат планове да започнат бизнес.

Междувременно самонаетите работници ще могат да искат обезщетения от 800 евро на месец в продължение на шест месеца. И двете категории работници преди това не са имали достъп до обезщетения за безработица.

Правителството признава, че някои от промените са "трудни", но заяви, че целят да насърчат хората да се върнат на работа възможно най-скоро или да започнат собствен бизнес. Правителството очаква промените да спестят 3,4 милиарда евро за три години и се надяват те да намалят безработицата. Профсъюзите обявиха плановете като несправедливи и вредни за системата за социално осигуряване.

Полицията в Париж използва сълзотворен газ срещу протестиращи пожарникари

Полицията в Париж използва сълзотворен газ срещу протестиращи пожарникари

Стреляли и с водни оръдия при сблъсъците

Промените се основават на първите икономически реформи на Макрон, предприети при встъпваноето му в длъжност през 2017 г., което улесни наемането и уволнението на работници. Правителството също намали данъците за бизнеса, за да стимулира наемането.

Миналата година антиправителствените протести на жълтата жилетка избухнаха срещу социални несправедливости в страната и срещу икономически политики, които се разглеждат като благоприятни за богатите.

Следващото действие на Макрон е сложната пенсионна система на Франция. Правителството му планира да намали пенсиите и да повиши възрастта за пенсиониране, като официалното предложение ще бъде разкрито през следващата година. Този ход вече предизвика поредица от стачки и улични протести.

Стотици хиляди недоволни са участвали в протестите във Франция на 24 септември

Стотици хиляди недоволни са участвали в протестите във Франция на 24 септември

Синдикати призоваха да се протестира отново срещу пенсионната реформа