Европейската комисия поиска спешно разяснение от Италия и Франция за техните бюджетни планове за следващата година. Комисията се тревожи, че двете държави сериозно се отклоняват от ангажиментите си към Брюксел да намалят разходите, информира АФП.

В писмата Комисията отбелязва, че иска отговорите им до сряда. Това може да е първата стъпка преди Комисията директно да отхвърли бюджета им и да поиска нов проектобюджет.

Комисията също е обезпокоена и от действията на Португалия, Испания, Белгия и Финландия.

Планът на Италия не отговоря на целта за намаляване на дълга през 2020 г., пише в писмото на ЕС, под което са се подписали еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси и заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Рим се надява Брюксел да се съгласи на дефицит 2,2% от БВП. Но ЕС обяви, че Италия рискува да не успее да намали огромния си дълг, който е вторият най-голям в еврозоната след Гърция.

Ние ще предоставим всички разяснения на ЕС, ние не сме обезпокоени, обяви италианският премиер Джузепе Конте.

Необходим е диалог с Брюксел, който ние няма да пропуснем, добави той.

През миналия месец правителството на Франция разкри проектобюджета за 2020 г., който предвижда допълнителни данъчни съкращения за домакинствата в размер на повече от 9 милиарда евро, докато в същото време Париж се ангажира да намали дефицита.

ЕС обаче предупреди, че тези планове "не съответстват" на поетите ангажименти към Брюксел и носят риск от голямо отклоняване от европейските бюджетни правила.

Комисията особено критикува Рим и Париж за липсата на структурни реформи, които да доведат до промени в дългосрочните разходи като пенсиите, законите за наемане и уволняване, както и други тежки политически реформи.

Франция и Италия обещават бюджетният дефицит да не надвишава правилото от максимум 3% от БВП.