Френското министерство на отбраната нито потвърди, нито отрече информацията за изпращането на френски военни инструктори в Украйна, като заяви само, че страните продължават да работят по този въпрос.

Министерството на въоръжените сили на Франция отговори на запитване на телевизионния канал BFMTV, че обучението на украински войници на украинска територия е "един от проектите, обсъждани след конференцията в подкрепа на Украйна", която френският президент Емануел Макрон организира на 26 февруари.

"Това е област, която остава предмет на съвместна работа с украинците, по-специално за да се разберат точно техните нужди", цитира каналът отговора на министерството.

Възможното изпращане на френски военни инструктори в Украйна беше обявено в понеделник от главнокомандващия на ВСУ Олександър Сирски. Той заяви, че след онлайн разговори с френския министър на отбраната Себастиен Лекорну са подписани документи, позволяващи присъствието на френски военни инструктори в украинските тренировъчни центрове.

Сирски: Франция ще изпрати военни инструктори в Украйна

Сирски: Франция ще изпрати военни инструктори в Украйна

Той е провел онлайн преговори с френския министър на отбраната Себастиан Лекорню

"Приветствам инициативата на Франция да изпрати инструктори в Украйна, които да обучават украински военнослужещи", написа Александър Сирски в своя канал в Telegram.

В публикацията на Сирски не се говори за незабавно изпращане на инструктори или изобщо за някакви срокове.

Френският президент Емануел Макрон в края на февруари беше първият западен лидер, който допусна възможността за изпращане на войски в Украйна.

Макрон от Германия: Европа не воюва срещу Русия

Макрон от Германия: Европа не воюва срещу Русия

От първия ден решихме да подкрепим Украйна

По-късно той няколко пъти повтори, че тази възможност не може да бъде изключена, най-малкото защото не е възможно да се изпрати военен персонал в Украйна.