Европа не води война срещу Русия. Това заяви френският президент Емануел Макрон по време на посещението си в Германия, съобщи Le Monde.

Според него европейците не водят война срещу Русия и руския народ.

"Горд съм, че ние, европейците, от първия ден взехме решение за санкции срещу Русия.

Като европейци ние от първия ден решихме да подкрепим Украйна.

Днес и утре ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго и толкова, колкото е необходимо. Ще помогнем на Украйна да се защити, да защити земята си и да защити нашата сигурност", заяви Макрон.

Той потвърди подкрепата на Европейския съюз за Украйна пред лицето на руската агресия и заяви необходимостта от въвеждане на по-добра европейска отбрана, като повтори, че "Русия ще бъде там утре, вдругиден" и че Европа трябва да мисли за собствената си отбрана.

Франция ще изпрати инструктори в Украйна за обучение на военните. Това съобщи главнокомандващият на ВСУ Олександър Сирски.

По думите му той вярва, че решимостта на Франция ще насърчи и други партньори да се присъединят към този амбициозен проект.

Френският президент Емануел Макрон в края на февруари беше първият западен лидер, който допусна възможността за изпращане на военен персонал в Украйна. По-късно няколко пъти повтори, че тази възможност не може да бъде изключена.

Кремъл осъди призива на Столтенберг Украйна да използва западно оръжие в Русия

Кремъл осъди призива на Столтенберг Украйна да използва западно оръжие в Русия

"НАТО флиртува с военна риторика и изпада във военен екстаз", заяви Песков и добави, че руските военни знаят какво да правят.