Кремъл в понеделник осъди призивa на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, членовете на Алианса да позволят на Украйна да нанеся удари дълбоко в Русия със западни оръжия, предава "Ройтерс".

Столтенберг каза пред The ​​Economist, че членовете на НАТО, доставящи оръжия на Украйна, трябва да премахнат забраната си за използването им за удари по военни цели в Русия.

"НАТО увеличава степента на ескалация", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руския всекидневник "Известия", попитан за забележките на Столтенберг.

"НАТО флиртува с военна риторика и изпада във военен екстаз", каза Песков и добави, че руските военни знаят какво да правят.

На въпрос дали НАТО се приближава към пряка конфронтация с Русия, Песков каза: "Те не се доближават, те са в нея".

The Economist: Столтенберг призова за удари по военни цели в Русия

The Economist: Столтенберг призова за удари по военни цели в Русия

Генералните секретари на НАТО обикновено не атакуват политиките на най-голямата и важна страна членка на алианса - САЩ

Руският президент Владимир Путин многократно е предупреждавал Запада, че рискува глобална война заради Украйна и че пряк конфликт между Русия и НАТО би означавал, че светът е на крачка от Третата световна война.

Руски официални лица казват, че украинските атаки дълбоко в Русия, включително срещу цивилни зони и дори части от ядрената отбрана на Русия, представляват пряка ескалация.

Съединените щати многократно са казвали, че не насърчават Украйна да нанася удари вътре в Русия, въпреки че Украйна упорито лобира за това.

The Economist каза, че забележките на Столтенберг явно са били насочени към президента на САЩ Джо Байдън, който се съпротивлява на това да позволи на Украйна да нанесе удари с американски оръжия в Русия.

От гняв към унищожение: Русия може да нападне НАТО още това десетилетие, Черно море е под заплаха

От гняв към унищожение: Русия може да нападне НАТО още това десетилетие, Черно море е под заплаха

Войната на Путин засили заплахите: ядрени, конвенционални, хибридни и други подобни