Опитите на Франция да поддържа нови отношения с Русия през последната година, за да върне Москва в лоното на водещите индустриализирани държави, все още не дават никакви резултати. Това обяви военният министър на Франция Флоранс Парли, цитирана от "Ройтерс".

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че отчуждаването на Русия било "дълбока стратегическа грешка" и иска помощта на Москва да разреши най-неразрешимите кризи в света, като същевременно намали недоверието между Русия, НАТО и ЕС.

Той изпрати своите министри на отбраната и външните работи в Москва през септември, приключвайки 4-годишно замразяване на подобни дипломатически визити на високо равнище и назначи специален пратеник, който да постигне напредък в така наречения структуриран диалог в пет точки, който предложи на президента Владимир Путин.

"Ако въпросът е: постигнати ли са конкретни резултати в диалога, който Франция започна с Русия, ще отговоря искрено, че все още не е така", изтъкна Парли по време на изслушване в Европейския парламент.

Опитите на Макрон обезпокоиха други правителства в ЕС, особено тези в източната част на Европа, които избягаха от орбитата на Москва след Студената война. Те казват, че малко се е променило, за да заслужава размразяване в ледените отношения след руската намеса в Украйна през 2014 г.

Парли настоя, че ролята на Русия в Либия, където тя подкрепя силите на ген. Халифа Хафтар срещу правителството в Триполи, също представлява заплаха за Европейския съюз.

"Не сме доволни от тази роля... но в усилията си да постигнем прекратяване на огъня в Либия, трябва да разговаряме с Русия. Либия не е единствената сфера, в която тази дискусия е необходима", каза тя.