Париж очаква около 600 000 души да присъстват на церемонията по откриването на Летните олимпийски игри през 2024 г., която ще се проведе на река Сена. Това съобщи във вторник френският вътрешен министър Жерал Дарманен, цитиран от АФП.

Вместо на стадион за лека атлетика, както е обичайно, Франция планира да отпразнува церемонията на 26 юли 2024 г. с около 200 лодки по река Сена.

Бреговете на реката могат да поберат 100 000 души, които ще трябва да си купят билети, докато други 500 000 ще могат да гледат безплатно от нивото на улицата отгоре, каза Дарманин пред комисия на френския сенат.

Организаторите на Олимпийските игри в Париж продължиха подготовката за амбициозната церемония по откриването въпреки опасенията за сигурността.

Дарманен каза, че 35 000 служители на силите за сигурност ще бъдат разположени за церемонията по откриването, като на организаторите е казано да добавят 3000 частно наети служители по сигурността.

Париж ще бъде домакин на Олимпиадата през 2024 г.

Париж ще бъде домакин на Олимпиадата през 2024 г.

Лос Анжелис ще домакинства през 2028...

За цялото времетраене на игрите средно по 30 000 полицаи и жандармеристи ще дежурят на ден, каза той.

На всички служители на вътрешното министерство ще бъде забранено да вземат отпуск по време на игрите, които приключват на 11 август.

Други големи спортни или културни събития, включително Тур дьо Франс, ще бъдат преместени или отменени, ако тяхното време противоречи на Игрите.

Дарманин беше подложен на тежки критики след хаоса сред публиката на тазгодишния финал на Шампионската лига на "Стад дьо Франс".

Разследване на френския Сенат противоречи на първоначалните твърдения на УЕФА и френското правителство, че феновете на Ливърпул са били основно отговорни за проблемите, тъй като не са имали подходящи билети.

Вместо това разследването цитира "поредица от дисфункции", включително липса на подготовка от страна на властите и УЕФА, както и лошо изпълнени мерки за сигурност.

Помощник на президента Еманюел Макрон каза пред репортери през септември, че Франция обсъжда с Международния олимпийски комитет "ако могат да бъдат направени икономии" на някои събития и обекти.

Париж се стремеше да бъде възможно най-енергийно ефективният и рентабилен, създавайки "нов модел" за конкуренцията, добави сътрудникът.