Парижкият апелативен съд потвърди присъдата на бившия вицепрезидент на Сирия Рифат Асад, който е чичо на настоящия държавен глава на страната Башар Асад, предаде "Франс прес".

В средата на 2020 г. първоинстационен съд осъди Асад на 4 години затвор за пране на пари, финансови нарушения в областта на недвижимите имоти и незаконно използване на сирийски публични средства от момента на бягството му от страната през 1983-1984 г. и до 2016 г.

Апелативният съд също се съгласи с повдигнатите през 2020 г. обвинения за "пране на пари в състава на организирана група" и "данъчни нарушения".

През декември 2019 г. Националната финансова прокуратура на Франция поиска четири години затвор за Рифат Асад. Прокурорът също се опита да конфискува всички недвижими имоти във Франция, притежавани от чичото на президента на Сирия. Според различни източници стойността на това недвижимо имущество се оценява на 90 млн. евро.

Рифат Асад е брат на бившия президент на Сирия Хафез Асад, който ръководи страната от 1971 до 2000 г. През 1983 г., на фона на болестта на брат си, той участва в опит за държавен преврат, който завърши с неуспех. Малко след това той беше принуден да напусне страната и оттогава живее в Европа. Той се позиционира като противник на режима в Дамаск.

Рифат Асад е заподозрян в незаконно създаване на империя от недвижими имоти в Европа, главно в Испания, Великобритания и Франция. По информация на в. "Фигаро" тези имоти се оценяват на 800 млн. евро. През 1986 г. той получава ордена на Почетния легион във Франция за оказани услуги. Рифат Асад е под угрозата от съд в Испания, където е заподозрян в незаконно притежание на 500 имота.