Франция в петък отхвърли хода на хунтата в Нигер да отмени двустранните военни споразумения, заявявайки, че само "легитимното" ръководство на западноафриканската страна има право да направи това.

"Правната рамка на споразумението за отбрана на Франция с Нигер се основава на споразумения, подписани със законните власти на Нигер". Това каза външното министерство, след като хунтата в Ниамей заяви, че отменя споразуменията за военно сътрудничество с Париж, съобщава АФП.

Припомняме, че новината дойде, след като екип от западноафриканския блок Ecowas напусна Нигер в петък, без да се срещне с лидера на хунтата в страната Абдурахаман Чиани.

Страните от Западна Африка търсят решение на кризата в Нигер

Страните от Западна Африка търсят решение на кризата в Нигер

Хунтата отмени редица военни споразумения с Франция

Самопровъзгласилият се президент на страната Абдурахаман Чиани има подкрепата на други хунти в Мали и Буркина Фасо, както и на руската частна наемническа група "Вагнер", която има бойци в Мали и Централноафриканската република.

В публикация на Washington Post президентът Базум написа: "С открита покана от заговорниците за преврат и техните регионални съюзници, целият централен регион на Сахел може да попадне под руското влияние чрез групата Вагнер, чийто брутален тероризъм е изявен с пълна сила в Украйна ."

Чиани отхвърли санкциите на ECOWAS и предупреди, че хунтата няма да отстъпи срещу никакви заплахи.

Хунтата в четвъртък предупреди, че всяка агресия или опит за агресия от страна на ECOWAS ще бъде посрещната с незабавен отговор на всяка държава-членка на ECOWAS, с изключение на онези, които са приятелски настроени към Нигер.

Чиани спечели подкрепата на хунтите в Мали и Буркина Фасо и цитира постоянната несигурност като основното си оправдание за завземането на властта, въпреки че данните за атаките показват, че сигурността там всъщност се подобрява.

Франция отрече да планира военна намеса в Нигер

Франция отрече да планира военна намеса в Нигер

След обвиненията на хунтата