Началниците на отбраната на страните от Западна Африка водят дискусии за възможна намеса в Нигер в петък, тъй като посредниците от регионалния блок настояха лидерите на преврата в Ниамей да възстановят конституционния ред преди наближаващия даден от Западноафриканския блок краен срок на фона на отмяната на редица военни споразумения между избраната власт на Нигер и Франция, предава Ройтерс.

Военната хунта в Нигер бе отхвърлена от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), която зае най-твърдата си позиция досега относно свалянето миналата седмица на президента Мохамед Базум - седмият преврат в Западна и Централна Африка от 2020 г. насам.

Като удар върху надеждите за възстановяване на предишното статукво, хунтата отмени редица споразумения за военно сътрудничество с Франция късно в четвъртък, като засега няма отговор на официален Париж.

Ходът повтаря подобни решения на хунтите в съседните Мали и Буркина Фасо след превратите там и може драстично да промени общата борба срещу ислямистки бунтовници, действащи в района.

Франция е разположила между 1000 и 1500 войници в Нигер, които помагат в борбата с бунтовниците на групировки, свързани с "Ал Кайда" и "Ислямска държава", които дестабилизираха региона Сахел в Западна Африка.

Делегация на ECOWAS се намира в нигерийската столица Ниамей, надявайки се да осигури "окончателно и приятелско решение" на кризата, въпреки че блокът също наложи широки санкции и предупреди, че може да разреши използването на сила, ако Базум не бъде възстановен на поста до неделя.

Кремъл каза в петък, че всякаква намеса от нерегионални сили като Съединените щати в Нигер е малко вероятно да подобри ситуацията след военен преврат в западноафриканската държава.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира призива на сваления президент на Нигер Мохамед Базум САЩ и цялата международна общност да се намесят за възстановяване на конституционния ред в страната му.

"Малко вероятно е намесата на нерегионални сили да е в състояние да промени ситуацията към по-добро", каза Песков пред репортери.

"...Ние наблюдаваме ситуацията много отблизо, загрижени сме за напрежението в Нигер и продължаваме да подкрепяме бързото връщане към конституционната нормалност, без да застрашаваме човешки животи", каза той.

Самопровъзгласилият се президент на страната Абдурахаман Чиани има подкрепата на други хунти в Мали и Буркина Фасо, както и на руската частна наемническа група "Вагнер", която има бойци в Мали и Централноафриканската република.

В публикация на Washington Post президентът Базум написа: "С открита покана от заговорниците за преврат и техните регионални съюзници, целият централен регион на Сахел може да попадне под руското влияние чрез групата Вагнер, чийто брутален тероризъм е изявен с пълна сила в Украйна ."

Чиани отхвърли санкциите на ECOWAS и предупреди, че хунтата няма да отстъпи срещу никакви заплахи.

По-късно в петък шефовете на отбраната на региона официално ще приключат многодневнатa среща в нигерийската столица Абуджа относно възможен военен отговор, който според тях ще бъде крайна мярка.

Хунтата в четвъртък предупреди, че всяка агресия или опит за агресия от страна на ECOWAS ще бъде посрещната с незабавен отговор на всяка държава-членка на ECOWAS, с изключение на онези, които са приятелски настроени към Нигер.

Чиани спечели подкрепата на хунтите в Мали и Буркина Фасо и цитира постоянната несигурност като основното си оправдание за завземането на властта, въпреки че данните за атаките показват, че сигурността там всъщност се подобрява.

Сваленият президент на Нигер иска подкрепа от САЩ

Сваленият президент на Нигер иска подкрепа от САЩ

Демокрацията в Африка била в опасност