Западноафриканските държави наложиха санкции и заплашиха със сила лидерите на преврата в Нигер.

Държавните ръководители на 15-членната Икономическа общност на западноафриканските държави (ECOWAS) изразиха това становище на извънредната си среща вчера, пише "Ройтерс". На превратаджиите дадоха една седмица да възстановят сваления президент Мохамед Базум.

Това е седмия преврат в района на Сахел за последните години. Тълпи в столицата на Нигер Ниамей изгориха френски знамена и замеряха с камъни мисията на бившата колониална сила, след което полицията използва сълзотворен газ срещу тях.

Западноафриканските лидери се събират извънредно заради преврата в Нигер

Западноафриканските лидери се събират извънредно заради преврата в Нигер

Обмисля се военна интервенция за възстановяване на реда в страната

ECOWAS и осемчленният Западноафрикански икономически и паричен съюз заявиха, че с незабавен ефект границите с Нигер ще бъдат затворени, търговските полети забранени, финансовите транзакции спрени, националните активи замразени и помощта прекратена.

"Такива мерки може да включват използването на сила", се казва в комюникето на ECOWAS, като там се добавя, че представители на отбраната ще се срещнат незабавно по темата.

На военните, участващи в преврата, ще бъде забранено да пътуват и активите им ще бъдат замразени, се добавя в него.

ЕС спира финансовото кранче на Нигер след преврата

ЕС спира финансовото кранче на Нигер след преврата

Съюзът преустановява и сътрудничеството в областта на сигурността

Ухумуду Махамаду, премиерът на Нигер при правителството на Базум, каза, че санкциите биха били катастрофални, тъй като страната разчита в голяма степен на международни партньори, за да покрие своите бюджетни нужди.

"Познавам крехкостта на Нигер, познавам икономическия и финансовия контекст на Нигер, след като бях министър на финансите и сега министър-председател", каза Махамаду, който беше в Париж по време на преврата. "Това е страна, която няма да може да устои на този вид санкции. Това ще бъде катастрофално", добави той.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен приветства действията на ECOWAS в неделя.

САЩ се обяви в подкрепа на сваления президент на Нигер

САЩ се обяви в подкрепа на сваления президент на Нигер

Антъни Блинкън уверява, че САЩ ще работи за възстановяването на демокрацията в страна

Припомняме, че подобни санкции бяха наложени от ECOWAS на Мали, Буркина Фасо и Гвинея след преврати в тези страни през последните три години. Обикновено подобни мерки вредят повече на цивилните, отколкото на военните лидери, според политически анализатори. Сроковете за възстановяване на гражданското управление са договорени и в трите страни, но има малък напредък в прилагането им.

Преди срещата хунтата в Нигер предупреди, че ECOWAS обмисля неизбежна военна намеса в сътрудничество с други африкански и някои западни нации.

По тяхна покана хиляди хора се събраха на митинг в столицата в неделя, като някои от тях се отправиха към посолството на Франция.

"Тук сме, за да изразим недоволството си срещу намесата на Франция в делата на Нигер. Нигер е независима и суверенна държава, така че решенията на Франция нямат влияние върху нас", каза протестиращият Сани Идриса.

Франция осъди насилието и каза, че всеки, който атакува нейни граждани или интереси, ще бъде изправен пред бърз и строг отговор.

Европейският съюз и Франция прекратиха финансовата подкрепа за Нигер, а Съединените щати заплашиха да направят същото.

Комюникето на ECOWAS от неделя благодари на държавите които са подкрепили позицията на блока, като освен това осъдиха подкрепата за преврата от чужди правителства и чуждестранни частни военни изпълнители".

Пригожин похвали преврата в Нигер и предложи услугите си

Пригожин похвали преврата в Нигер и предложи услугите си

Шефът на "Вагнер" изглежда продължава да се радва на свобода на движение