В неделя Буркина Фасо обяви, че операциите на френската армия в засегнатата от джихадистите западноафриканска държава официално са приключили, след като двустранните отношения се влошиха през последните месеци.

В събота в лагер в покрайнините на столицата Уагадугу висши офицери от буркинските и френските сили в страната проведоха церемония по сваляне на знамето по този повод, се казва в изявление на буркинската армия.

Миналия месец Франция потвърди, че ще изтегли контингента си от стотици военнослужещи, разположени в Буркина Фасо, след като хунтата, управляваща страната от Сахел, поиска силите да се изтеглят в рамките на четири седмици.

Искането дойде дни след като министър-председателят на Буркина Аполинер Килем де Тембела обяви Русия за "разумен" избор на нов партньор в борбата с джихадистите.

Путин срещу „демоните на Макрон” – новата прокси война на Русия в Африка

Путин срещу „демоните на Макрон” – новата прокси война на Русия в Африка

След Централноафриканската република и Мали през 2022 г. френската армия напусна Буркина-Фасо, преследвана навсякъде от "Вагнер"

"Това не означава край на дипломатическите отношения между Буркина Фасо и Франция", заяви правителственият говорител Жан-Еманюел Уедраого пред телевизионния канал RTV след съобщението.

Някои от войниците напуснаха няколко дни след това съобщение.

Тяхното заминаване бележи още една важна стъпка в намаляването на военното присъствие на Франция в региона.

Хунтата в съседно Мали също настояваше френските войски да напуснат, а през 2022 г. френският президент Еманюел Макрон прекрати антиджихадистката мисия "Бархан" там след десетилетие.

Джихадистките нападения в региона продължават.

След като френските сили напускат региона, западните държави са загрижени за нарастващото влияние на Русия, по-специално за присъствието на наемници от групата "Вагнер", ръководена от съюзник на президента Владимир Путин.

Буркина Фасо скъса военен договор с Франция

Буркина Фасо скъса военен договор с Франция

Още една страна се обръща към ЧВК "Вагнер"?

Изтеглянето на френските военни сили, включително оборудването и материалите, ще бъде финализирано от логистичен екип, изпратен за тази цел, се казва в изявление на армията на Буркина Фасо.