В статия, публикувана от The Washington Post, сваленият чрез преврат президент на Нигер Мохамед Базум иска подкрепата на САЩ и на международната общност.

"В нашия труден час призовавам правителството на САЩ и цялата международна общност да ни помогнат да възстановим конституционния си ред. (...) Народът на Нигер никога няма да забрави вашата подкрепа в този ключов момент от нашата история", пише Базум.

В "размирния" регион Сахел Нигер е "последният бастион на зачитането на човешките права", припомня той.

"Въпреки че този опит за преврат е трагедия за нигерийците, успехът му може да има опустошителни последици далеч отвъд нашите граници", подчерта държавният глава.

Базум отбеляза, че опитът за преврат, извършен от военните, "няма никакво оправдание".

"Нашето правителство дойде на власт чрез демократични избори през 2021 г. На всеки опит за сваляне на законно правителство трябва да се противодейства и ние оценяваме силното и недвусмислено осъждане на този циничен опит да се унищожи значителният напредък, който Нигер е постигнал в условията на демокрация", написа той.

Нигерийският лидер припомни, че чуждестранната помощ съставлява 40% от бюджета на страната му, "но тя няма да бъде доставена, ако превратът успее".

Байдън призова за освобождаването на президента на Нигер

Байдън призова за освобождаването на президента на Нигер

Коментарът идват малко след като САЩ наредиха евакуацията на някои служители и семейства в страната

На 26 юли беше съобщено, че някои членове на президентската гвардия на Нигер са се обърнали срещу Базум, който беше заловен и отстранен от власт. Генералният щаб на въоръжените сили на Нигер подкрепи превратаджиите. Генералът от армията Абдурахмане Тхиани беше обявен за нов лидер на страната.

САЩ, Франция, ЕС, Африканският съюз и Икономическата общност на западноафриканските държави осъдиха военния преврат. Той обаче беше подкрепен от Мали и Буркина Фасо, които предупредиха, че ще възприемат всяка чуждестранна военна намеса в Нигер като обявяване на война.