Френски апелативен съд обяви, че е отказал екстрадирането в Сърбия на бившия министър-председател на Косово Рамуш Харадинай, който беше партизански командир по време на войната в Косово в периода 1998-1999 г., съобщава "Ройтерс".

Съдът го е освободил, като определението на съда влиза незабавно в действие.

Властите по-рано задържаха Харадинай, след като той избяга във Франция на 4 януари, след искане от страна на Сърбия, според която той е военнопрестъпник за ролята му в ръководенето на партизанския бунт в нейната бивша южна провинция Косово.

Арестът допълнително обтегна дипломатическите отношения между Сърбия и Косово, което обяви независимост през 2008 г. с подкрепата на Запада и настоя Белград да се откаже от опитите си да преследва хора, свързани с конфликта.

В Сърбия правителството на премиера Александър Вучич се събира извънредно, за да обсъди бъдещите си стъпки след освобождаването на Харадинай. 

"Трябва да обсъдим всички последици от този ход", изтъкнал сръбски правителствен служител, пожелал анонимност. 

През януари Сърбия се зарече, че ще отвърне на удара, ако Франция откаже да екстрадира Харадинай, който сега е опозиционен политик в Косово. 

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че решението на френския съд било "добра новина за семейството на Харадинай и за Косово".