Франция признава плана за автономия на региона на Западна Сахара под марокански суверенитет като единствения начин за разрешаване на дългогодишен спор за територията, каза във вторник президентът Еманюел Макрон, цитиран от "Ройтерс".

Спорът, датиращ от 1975 г. , противопоставя Мароко, което смята Западна Сахара за своя собствена територия, срещу подкрепяния от Алжир Фронт Полисарио, който търси независима държава там.

Франция, като бивша колониална сила в региона, вървеше по дипломатическото въже между Рабат и Алжир по въпроса. Повечето западни съюзници на Франция вече подкрепят плана на Мароко.

Решението разгневи Алжир, който реши да оттегли своя посланик във Франция, като шарже д'аферът пое отговорността за алжирското дипломатическо представителство, според изявление на алжирското външно министерство.

Нова препирня: Алжир настоя Франция да "деколонизира" историята си

Нова препирня: Алжир настоя Франция да "деколонизира" историята си

Макрон страдал от "забрава на историята

"За Франция автономията под марокански суверенитет е рамката, в която този въпрос трябва да бъде решен", се казва в писмото, изпратено от Макрон до краля на Мароко Мохамед VI.

"Нашата подкрепа за плана за автономия, предложен от Мароко през 2007 г., е ясна и постоянна. За Франция сега той представлява единствената основа за постигане на справедливо, трайно и договорено политическо решение в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН."

Макрон каза, че Париж гледа на Западна Сахара като на част от настоящия и бъдещ суверенитет на Мароко, добавяйки, че Франция ще действа в съответствие с тази позиция на вътрешния и международния пазар.

Мароканският кралски дворец в изявление приветства съобщението като "значително развитие в подкрепа на мароканския суверенитет над Сахара".

Алжирското външно министерство заяви: "Френското правителство отрича правото на сахарския народ на самоопределение..."

Френски дипломатически източник каза, че решението на Алжир да отзове своя пратеник е суверенно, но че Париж остава решен да задълбочи двустранните си връзки с Алжир.

"Ние гледаме към бъдещето със силна амбиция да сме от полза и за двата ни народа", каза източникът.

Алжир призна самопровъзгласилата се Сахарска република на Полисарио и подкрепи плана на ООН от 1991 г. за референдум с независимост като опция. Този референдум така и не се състоя поради разногласия относно това кой трябва да гласува и как трябва да се проведе, а последните резолюции на Съвета за сигурност на ООН не споменаха опцията, призовавайки страните да работят заедно за реалистично решение, основано на компромис.

Испания, бившата колониална сила в Западна Сахара, заяви през 2022 г., че подкрепя плана за автономия на Мароко. САЩ, Израел и арабските монархии също подкрепят суверенитета на Мароко над територията, където 28 предимно африкански и арабски държави са открили консулства в това, което Рабат вижда като осезаема подкрепа. Полисарио през 2020 г. се оттегли от примирието, постигнато с посредничеството на ООН. Но отдавна замразеният конфликт остава с ниска интензивност.

Кралят на Мароко помилва близо 2500 затворници

Кралят на Мароко помилва близо 2500 затворници

16 лица, обвинение в тероризъм и екстремизъм, също излизат на свобода