Френският министър на отбраната Флоранс Парли обяви, че Русия може да се е опитала да шпионира военен сателит на нейната страна чрез прихващане на неговите комуникации през миналата година.

Според министъра в инцидента е участвал руският сателит "Луч-Олимп", който се приближил да френско-италиански сателит, като потенциално това бил "акт на шпионаж".

По време на нейна реч в централата на Френската национална космическа агенция в Тулуза, Парли предупреди, че Франция заедно със своите европейски съюзници трябва да развие независима космическа инфраструктура, за да се конкурира с други космически сили, включително Русия, Китай и САЩ.

"Запознати сме с обстоятелството, че други големи космически сили поставят в орбита някои интересни обекти, тествайки потенциални военни способности и извършвайки маневри, които не оставят съмнение за техните агресивни мотиви", коментирала тя.

През юни американският президент Доналд Тръмп нареди създаването на космически сили като нов клон на американската армия, което беше посрещнато със сериозни притеснения в Москва.

Междувременно Китай призова международната общност да предотврати извеждането на оръжия в космоса, като се присъедини към предложения от него Договор за предотвратяване на разполагането на оръжия в открития космос, който Русия подкрепя.