Чичото на сирийския президент Башар ал Асад - Рифаат, е разследван във Франция за натрупването на 90 млн. евро богатство, включително конеферма и луксозни апартаменти, въпреки че е бил изгонен от Сирия без пукната пара, отбелязва „Франс прес".

Рифаат ал Асад е по-малкият брат на бившия сирийски диктатор Хафез ал Асад, който е баща на Башар ал Асад.

Чичото на сирийския ръководител прекара последните 30 години в движение, обгрижвайки имотите си в Париж, Лондон и Марбеля в Испания. Той беше пропъден от Сирия след опита му да вземе властта от брат си Хафез.

Активите на семейството му, според френските власти, възлизат на 90 млн. евро, повечето от които са управлявани от фирми с регистрация в Люксембург.

Разследването е насочено към ферма за коне близо до Париж, както и към две имения, два жилищни блока и парцел земя в Париж.

Рифаат Асад посочил пред разследващите, че не притежавал нищо при напускането на Сирия.

„Тогавашният френски президент Франсоа Митеран ме помоли да дойда във Франция... той беше много мил", заявил Асад.

Рифаат казал на разследващите, че не притежавал нищо при напускането на Сирия. "Тогавашният френски президент Франсоа Митеран ме помоли да дойда във Франция... той беше много мил", казал Асад.

Разследването било предизвикано от жертви на финансови престъпления, които твърдят, че богатството било задигнато от Рифаат, докато бил в непосредствена близост до главата на сирийския режим.

Семейството, обаче твърди, че богатството е резултат от дарения на богати саудитски привърженици, включително бившия крал Абдула, с когото Рифаат споделял влечението към конните надбягвания.