Френският външен министър Бернар Кушнер предупреди за започването на нова световна война, която ще бъде провокирана от ядрените опити на Иран.

Трябва да сме готови за най-лошото, а най-лошото е войната, заяви Кушнер в интервю за French TV, цитиран от Би-Би-Си.

Преговорите с Иран трябва да се водят до край, но ядрените опити на Ислямската република представляват заплаха за целия свят, подчерта Кушнер.

Външният министър съобщи, че от много френски компании е поискано да не инвестират в Иран и да преустановят бизнес отношенията си със страната.

Ние не забраняваме нищо на френските компании, просто ги съветваме и смятам, че не сме единствените, които са постъпили така, каза още Кушнер.

Същевременно Франция е поискала от Европейския съюз да подготви нови санкции срещу Иран, отделно от вече съществуващите, наложени от Съвета за сигурност на ООН.

Идеята за подобни действия е предложение от нашите добри приятели - германците, добави Кушнер.

Същевременно иранският президент Махмуд Ахмадинеджад обяви, че Иран притежава ядрена технология, но  никога няма да отстъпи пред международният натиск срещу ядреното развитие на страната, съобщава АФП.

Западът говори за санкции срещу нас, но никога няма да пристъпи към налагането им, категоричен е Ахмадинеджад.

Ахмадинеджад отправи покана към американския си колега Джордж Буш за дебат по глобални въпроси по време на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк този месец.

Готов съм за разговор с Буш, но само ако той бъде изцяло открит. Нека да седнем и да поговорим, но при отворени врати, категоричен бе Ахмадинеджад.