Френският финансов министър Бруно ле Мер заяви, че Франция ще продължи да облага приходите на големите технологични фирми и призова САЩ да не въвеждат търговските тарифи в дебата за това как справедливо да налагат такси върху цифровите услуги. 

Мер реагира на заплахата на американския президент Доналд Тръмп да обложи френските вина като отмъщение за данъка за цифровите услуги на Франция, който според него несправедливо е насочен към американските компании.

"В наш интерес е да имаме справедлив дигитален данък," подчертава Мер

"Моля, не смесвайте двата проблема. Основният въпрос сега е как можем да постигнем консенсус относно справедливото данъчно облагане на цифровите дейности", обясни той.

Преди две седмици френският Сенат одобри 3% данък, който ще се прилага за приходите от цифрови услуги, спечелени във Франция от компании с над 25 милиона евро във френските приходи и 750 милиона евро по света.

Други страни от Европейския съюз, включително Австрия, Великобритания, Испания и Италия, също обявиха планове за своите цифрови данъци.

Франция прие данък от 3% върху приходите на интернет гигантите

Франция прие данък от 3% върху приходите на интернет гигантите

Законопроектът има за цел да попречи на мултинационалните компании да избягват плащането на данъци

Тръмп предупреди, че неговата администрация ще обяви "значителни реципрочни действия".

"Не трябваше да правят това. Казах им, казах. Не го правете, защото ако го направите, ще ви облагам с вино", заявява Тръмп.

Мер отново потвърди увереността на Maкрон, че Франция ще вдигне националния си цифров данък, ако има споразумение за универсален данък на ниво Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Той добави, че Франция иска лидерите на държавите от Г-7 да се споразумеят за принципа на всеобщото данъчно облагане на цифровите дейности на срещата на високо равнище през следващия месец в крайбрежния курорт Биариц.

Франция натиска за налагане на цифров данък в ЕС за технологичните гиганти

Франция натиска за налагане на цифров данък в ЕС за технологичните гиганти

Включително Google, Facebook и Apple