Долната камара на френския парламент одобри нов данък, който ще засегне интернет гиганти като Google, Amazon и Facebook. Правителството на Франция се надява и други държави да я последват, информира АП.

Законопроектът има за цел да попречи на мултинационалните компании да избягват плащането на данъци чрез преместване на централите си в страни членки на ЕС с ниски данъци. В момента компаниите почти не плащат данъци в държави, където имат големи продажби като Франция.

Австрия първа от ЕС налага цифров данък

Австрия първа от ЕС налага цифров данък

200 милиона евро приходи от интернет компаниите

Проектозаконът предвижда 3% данък върху приходите във Франция на цифровите компании, които имат приходи на световно ниво повече от 750 милиона евро (847 милиона долара) и в европейската страна над 25 милиона евро.

Мярката отива в Сената, където ще бъде гласувана през следващата седмица. Очаква се да бъде одобрена.

Технологичният сектор предупреди, че това може да доведе до по-високи разходи за потребителите.

Франция и Германия се борят за спасяване на предложението за цифров данък в ЕС

Франция и Германия се борят за спасяване на предложението за цифров данък в ЕС

Данък 3% върху приходите от реклами в интернет

Също могат да бъдат засегнати американски компании като Airbnb и Uber, както и от Китай и Европа. Предимно данъкът е насочен към тези, които използват данни на потребители за продажба на онлайн реклами. 

Министерството на финансите на Франция е изчислило, че данъкът ще донесе приходи от 500 милиона евро на година през 2019 г., но това трябва да се увеличи "бързо".

Франция натиска за налагане на цифров данък в ЕС за технологичните гиганти

Франция натиска за налагане на цифров данък в ЕС за технологичните гиганти

Включително Google, Facebook и Apple

Париж не успя да убеди партньорите от ЕС да приемат данъка на общоевропейско ниво, но се бори за международно споразумение с 34-те страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).