Франция възнамерява да продава военна техника на Либия, както и да обучава специалните й части, информира агенция Thomson Financial като се позова на статия, публикувана в седмичника Le Canard Enchaine.

Това е част от тайното споразумение, подписано в Триполи миналия месец, допълва агенцията. Във вестника е публикувано копие от подписаното споразумението за освобождаване на медиците в Либия, детайлите около което са били прикривани досега.

Дни след подписаното споразумение с Либия, беше съобщено, че е сключена сделка за въоръжение между Либия и европейската компания за авиация и космически технологии EADS.

Тогава френският президент Никола Саркози отрече, че Франция е изтъргувала свободата на медиците в замяна на продажбата на военна техника.

Според вестника 12-те точки от споразумението включват размяна на информация и експертизи, предоставяне на оборудване и системи, както и инвестиране в сферата на отбраната.
Споменава се и възможността за провеждане на съвместни военни учения, както и обучение на специални военни части, както и гранични патрули.

Френското министерство на отбраната отказа коментар пред АФП по случая, а от външното министерство на страната заявиха, че не е практика съдържанието на такива споразумения да се прави публично достояние.

След отмяната на европейското оръжейно ембарго през 2004 г. Либия възнамерява да се сдобие с бойни и пътнически самолети, системи за гранична охрана, военни автомобили, кораби и системи за въздушна защита, допълва Le Canard Enchaine.