Франция и Холандия се противопоставят срещу плановете на Европейския съюз да започне преговори за членство с Албания и Македония заради опасенията, че решението би могло допълнително да засили настроенията против имиграцията в Общността. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на дипломати от ЕС.

С широка подкрепа за преговорите за членство от други правителства в ЕС и Европейската комисия, Албания и Македония се надяват Европа да се съгласи да придвижи процедурата на среща на външните министри на ЕС в Люксембург утре, което да бъде подкрепено на срещата на върха на ЕС в четвъртък.

Скопие с по-големи шансове от Албания за старт на преговорите с ЕС за членство

Скопие с по-големи шансове от Албания за старт на преговорите с ЕС за членство

Очаква се на срещата на върха на ЕС в края на следващата седмица евролидерите да вземат решение

След като Македония и Гърция разрешиха продължилия десетилетия спор за името на Бившата югославска република, който блокираше процеса по присъединяването, започване на преговори би белязало най-ясната стъпка досега в опитите на Общността да поднови разширяването си към шестте страни от Западните Балкани след години на пренебрегване на региона.

Ала френският президент Еманюел Макрон заяви пред Европейския парламент през април, че не би могъл да подкрепи т. нар. разширяване, без първо да се предприеме по-сериозна вътрешна реформа на Общността, а дипломатите изтъкват, че френската позиция не се е променила.

Други дипломати твърдят, че тревогите около мигрантите са в основата.

"Очакват се реформи преди да можем да започнем преговори, защото имаме високи изисквания", коментира френски дипломатически източник.

Западните Балкани остават приоритет и за австрийското председателство

Западните Балкани остават приоритет и за австрийското председателство

Споразумението между Гърция и Македония е важна крачка напред

Франция и Холандия изпратиха на други правителства от ЕС доклад, в който се изтъква, че липсата на съдебни реформи, ендемичната корупция и организираната престъпност са причини Албания и Македония да не са готови за преговори за членство в ЕС, уточняват дипломати.

"Според тях условията за започване на преговорите не са налице", отбелязва дипломат от ЕС.

Двама други европейски дипломати и двама европейски представители заявиха, че по-сериозното опасение на Макрон е, че започването на преговори за членство с Албания и Македония ще се превърне в "маша" в ръцете на крайнодесни политици, които получават подкрепа с популистки обещания да спрат миграцията.

"Макрон смята, че това отваря фланг за политическото дясно заради репутацията на организираната престъпност в Албания", посочи един от официалните представители на ЕС, допълвайки: "Те не искат да го отварят преди европейските избори през следващата година", имайки предвид изборите за Европейски парламент през май догодина.

Западните Балкани ще се превърнат в строителна площадка, обеща Борисов

Западните Балкани ще се превърнат в строителна площадка, обеща Борисов

Борисов се срещна с лидерите на страните от Западните Балкани