Холандският парламент даде зелена светлина за започване на преговори с Македония за членство в ЕС, но реши против Албания, съобщават албански и македонски медии.

Очаква се на срещата на върха на ЕС в края на следващата седмица евролидерите да вземат решение за двете държави, след като Европейската комисия препоръча да започнат предприсъединителни преговори. За започване на преговори е необходимо единодушие в Европейския съвет.

ЕК препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Македония
Обновена

ЕК препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Македония

Западните Балкани са Европа и скоро ще бъдат част от Европейския съюз

Холандците смятат, че Албания не прави достатъчно в борбата с корупцията и престъпността. 124 депутати срещу 26 са гласували против започване на преговори с Тирана, информира De Telegraaf.

Според разпространяваната информация Франция и Холандия, които през последните месеци показаха, че са резервирани по отношение на Македония, са решили, че трябва да се позволи начало на преговори със Скопие.

Междувременно МИА съобщава, че германското правителство е препоръчало започване на преговори със Скопие.

В писмо до Бундестага правителството пише, че усилията за реформи на македонското правителство трябва да бъдат възнаградени с дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС.