Разследването на осуетения в четвъртък план за атентат във Франция обхвана няколко европейски страни - след като бяха повдигнати обвинения на двама мъже в Белгия, един французин беше задържан вчера в Холандия.

И тримата са заподозрени във връзки с главния заподозрян Реда Крике, пише "Франс прес". Това се разглежда като отделен случай от разследването на терористичните атаки от 13 ноември в Париж и от 22 март в Брюксел, за които пое отговорност терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), въпреки че бяха установени някои връзки между главните действащи лица.

34-годишният Реда Крике, занимавал се някога с въоръжени обири, бе арестуван в четвъртък в предградие на Париж. Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов съобщи след ареста, че е бил предотвратен атентат, стигнал "напреднала фаза", без да даде повече подробности. В апартамент в друго парижко предградие бяха открити автомати и експлозиви.

Оттогава разследването напредва бързо и се разпростира в други европейски страни. Вчера в холандския град Ротердам бе заловен 32-годишен французин на име Анис Б., роден в парижкото предградие Монтрьой и живеещ в департамента Вал дьо Марн. Този мъж е прекарал известно време в Сирия и се подозира, че заедно с Реда Крике са били натоварени от "Ислямска държава" със задачата да извършат атентат във Франция, разкрил полицейски източник.

Още трима заподозрени, включително двама мъже на 43 и 47 години от алжирски произход, също бяха задържани в Ротердам, където бяха извършени няколко обиска.

Разследването бързо се ориентира и към Белгия. В петък бяха арестувани двама мъже на име Абдераман А. и Рабах Н. в центъра на Брюксел и им бяха предявени обвинения в "участие в дейностите на терористична група".

Роденият през 1977 г. в Алжир Абдераман А. е известен на службите за борба с тероризма. Той е бил осъден през 2005 г. на седем години затвор и безсрочна забрана за влизане на територията на Франция. Макар и тази афера да не е пряко свързана с атентатите в Париж и САЩ на 11 септември 2001 г., бяха установени някои връзки.

Крике е бил осъден задочно от Белгия по дело срещу джихадистка клетка, в която един от основните обвиняеми е бил белгиецът Абделхамид Абауд, смятан за "мозък" на терора от Париж. Тази клетка е била ръководена от 41-годишен жител на Брюксел на име Халид Зеркани, който според белгийските власти е "най-големият вербовчик на кандидати за джихад". Крике е получил задочно 10-годишна присъда.

Разследването хвърли светлина върху ролята му на финансист на клетката "Зеркани". В момента той е под стража във Франция, а задържането му може да продължи до сряда.