Френските власти започнаха разследване на смъртни заплахи и кибертормоз, насочени към режисьора на церемонията по откриването на Олимпийските игри Томас Жоли, съобщи прокуратурата в Париж, цитирана от Ройтерс.

Жоли подаде жалба, след като получи заплахи и онлайн атаки заради кичозна сцена в безпрецедентната церемония, която изглежда пародира шедьовъра на Леонардо да Винчи "Тайната вечеря".

Сцената, която предизвика гняв сред католическата църква, крайно десните политици във Франция и религиозната десница в Съединените щати, включваше драг кралици, транссексуален модел и гола певица, гримирана като гръцкия бог на виното Дионис.

Организаторите на откриването на Олимпийските игри Париж 2024 се извиниха след това, като казаха, че не са имали намерение да покажат неуважение към която и да е религиозна група. Жоли също каза, че подриването на която и да е религия не е била неговото намерение и че сцената е трябвало да изобразява езически празник, свързан с боговете на Олимп.

Френският диджей и продуцент Барбара Буч, която участва в сцената, каза в понеделник, че е подала жалби срещу хора, които са я тормозили и заплашвали заради това.