Все още няма данни френските самоходни артилерийски установки (САУ) "Цезар" да са били пленени от руската армия, съобщиха от френския Генерален щаб за L'Independant.

"Няма доказателства в подкрепа на тази информация, която изглежда много малко вероятна или дори неправдоподобна", заявиха от щаба на френската армия.

Ден по-рано, на 23 юни, френският адвокат и журналист Реджис дьо Кастелно съобщи в канала Telegram, че руските въоръжени сили са конфискували два САУ "Цезар" в добро състояние.

Руските доброволци гинат масово на бойното поле Украйна

Руските доброволци гинат масово на бойното поле Украйна

През двете седмици списъкът с убитите, които руските власти и медии определят като доброволци, значително се е увеличил

В коментар под публикацията концернът "Уралвагонзавод" (УВЗ) на държавната корпорация "Ростех" поиска да благодари на френския президент Еманюел Макрон за доставката на тези САУ за Украйна.

Франция доставя оръжие на Украйна от началото на специалната операция. През април Макрон заяви, че Париж е предал на Киев САУ "Цезар". Тази единица е оборудвана със 155-милиметрово оръдие и е способна да поразява цели на разстояние 40 км. Вестник Ouest-France цитира свои източници, според които Украйна е получила 12 такива установки.

Кирил Петков: Няма скрит внос на оръжие за Украйна

Кирил Петков: Няма скрит внос на оръжие за Украйна

"Цената, която платихме не беше за РСМ, а за това, че спряхме корупцията"

През юни Макрон заяви по време на телефонни разговори с украинския си колега Володимир Зеленски, че Франция "остава мобилизирана да посрещне тези украински нужди, включително от тежки оръжия". По време на посещението си в Киев на 16 юни френският президент заяви, че страната ще получи допълнителна военна помощ.