Френските власти смятат, че до 600 000 души ще участват в протестите срещу пенсионните реформи в четвъртък, съобщават френските медии.

По-конкретно, те смятат, че по улиците на Париж могат да излязат до 70 000 души.

Отбелязва се, че се очаква повече от 11 000 полицаи и жандармеристи да осигурят реда по време на демонстрациите. За тази цел във френската столица ще бъдат разположени около 4200 полицаи.

Освен в Париж, масови протести може да има и в Тулуза, Монпелие, Брест, Нант, Марсилия и Рен.

Френските власти предупреждават, че в митингите може да участват радикализирани граждани, включително членове на "жълтите жилетки".

В четвъртък във Франция ще се проведе 12-ият общонационален протест срещу пенсионните реформи. Според синдикатите в предишната масова акция на 6 април са участвали около 2 млн. души. По данни на френското министерство на вътрешните работи по улиците на френските градове са излезли около 570 000 души.

На 16 март френското правителство реши да проведе пенсионна реформа, предвиждаща увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години, заобикаляйки гласуването в Националното събрание, като използва конституционния член 49.3. на 20 март опозиционните фракции в долната камара на парламента внесоха два вота на недоверие към правителството. И двата пъти те не успяха да съберат необходимия брой гласове.

Пореден протест във Франция срещу пенсионната реформа

Пореден протест във Франция срещу пенсионната реформа

Над 1 милион души да се включиха в демонстрациите в цялата страна

Така реформата беше приета. Това беше последвано от масови протести на французите, обикновено придружени от безредици, които бяха организирани от радикали и хулигани, присъединили се към демонстрациите.