Франция работи за укрепване на отношенията си с Русия въпреки санкциите на Запада, наложени срещу Москва заради намесата ѝ в Украйна. Това обяви в Москва френският икономически министър Еманюел Макрон, цитиран от „Франс прес”.  

„Нашите министерски посещения не са съсредоточени върху дипломацията, но показват силно желание да се запазят и дори да се засилят нашите дипломатически отношения, при зачитане на санкциите в настоящата политическа и дипломатическа рамка”, подчертал Макрон след среща с руския си колега Алексей Улюкаев и допълнил: „Много е важно за нашите две икономики да засилим отношенията си и да се движим напред прагматично.”

Макрон, който пристигна в Русия на двудневно посещение, заяви в неделя, че Париж се надявал, че санкциите на ЕС, наложени срещу Русия за подклаждане на бунта на сепаратистите в Източна Украйна, ще бъдат отменени през лятото.

Министърът изтъкнал, че очаквал, че Минските мирни споразумения – пакет от мерки, които бяха договорени между ръководителите на Франция, Германия, Украйна и Русия в столицата на Беларус – ще бъдат изпълнени до юли 2016 г.

„Надеждата ни е, че всички страни ще спазват своите обязаности по споразуменията от Минск, което ще позволи санкциите да бъдат вдигнати”, посочил Макрон.

В края на декември ЕС удължи санкциите си до 31 юли 2016 г., след като процесът по сложната пътна карта за постигането на мир, подписана от Москва, зацикли.  

Улюкаев приветства изявленията на Макрон, посочвайки, че санкциите са възпрепятствали икономическите отношения между двете страни.

Доволни сме да видим представители на Франция да се изразяват положително по този въпрос”, коментирал Улюкаев и допълнил: „Имаме добър шанс за бързо затваряне на тази негативна страница в нашата история.”