12 души са убити при стрелба в редакцията на френското сатирично списание „Шарли ебдо" в Париж, съобщиха френските власти, цитирани от световни агенции.

Нападателите са все още на свобода. Нападението, в което са участвали най-малко трима добре въоръжени и маскирани мъже, е станало в централната част на Париж, близо до най-известните туристически атракции в столицата.

Съобщава се, че двама от нападателите са влезли в редакцията, а третият е шофирал автомобил, с който са избягали.

Преди минути прокурорът на Париж Франсоа Молинс даде пресконференция с подробности за атаката и бягството на терористите.

Той разясни, че двама въоръжени мъже са влезли в редакцията на „Шарли ебдо" в 11:30 часа местно време. Те са убили един човек във фоайето преди да се качат на втория етаж, където списанието е провеждало оперативка. Смята се, че нападателите са знаели за времето и мястото на срещата.

Въоръжените мъже открили огън с калашници, продължи Молинс. По думите му те са крещели „Аллах акбар" и „отмъстихме за пророка". Видео е заснело един от терористите да крещи същото пред сградата, след като е стрелял.

Нападателите са избягали с черен „Ситроен", убивайки най-малко един полицай при три престрелки с полицията. След това те са похитили „Рено Клио" до околовръстен път и са избягали.

12 души са убити, 11 са ранени, четирима души са в тежко състояние, заяви прокурорът, допълвайки, че сред убитите има 8 журналисти и двама полицаи. Аутопсиите ще се проведат в четвъртък сутринта.

Молинс заключи, че полицията издирва трима заподозрени, но подробностите от разследването остават секретни.

Властите издирват трима нападатели, обяви по-рано вътрешният министър на Франция Бернар Казньов пред Елисейския дворец, където се проведе извънредно заседание на кабинета.

Ние ще хванем тези трима престъпници", закани се министърът.

Предприети са всички мерки „за неутрализиране на тримата престъпници, които извършиха този варварски акт", всички налични средства са мобилизирани, заяви министърът на вътрешните работи на Франция, имайки предвид жандармерията и армията.

Казньов поясни, че властите се опитват колкото се може по-бързо да открият и арестуват агресорите.

По думите му засилени са мерките за сигурност на територията на републиката.

Във френската столица е предприета мащабна операция за залавянето на нападателите, които според свидетели и полицейски източници са въоръжени с автомати „Калашников" и гранатомет.

Френски полицаи и експерти проверяват автомобил"Ситроен", който е използван от нападателите.


• Двама въоръжени нападатели нахлуха във френското сатирично списание „Шарли ебдо" тази сутрин и откриха огън

• До момента е потвърдена смъртта на 12 души - 8 служители на списанието и двама полицаи. Четирима са сериозно пострадали

• Нападателите са откраднали автомобил и са избягали. Все още са на свобода

• Повишено е нивото на терористична заплаха в Париж

Това е най-смъртоносната атака във Франция за последните близо две десетилетия, коментира АП.

„Ислямска държава" е заплашила да атакува Франция минути преди списанието да публикува в „Туитър" карикатура на лидера на групировката Абу Бакр ал Багдади и надпис "С най-добри пожелания" по повод Нова година, допълва АП.

Във френските медии се разпространява информация, че единият от нападателите се е обърнал към свидетел със следните думи: „Кажи на медиите, че ние сме от „Ал Кайда" в Йемен". „Ал Кайда на Арабския полуостров" е базирана в Йемен повече от десетилетие.

Полицията обяви пред журналисти, че е потвърдена смъртта на 12 души, включително двама полицаи. Най-малко 4 души са в критично състояние. Общо 11 души са ранени.

Le Point информира, че сред загиналите има карикатуристи на списанието.

Главният редактор на списанието Стефан Шарбоние, познат като Шарб, е бил убит при атаката, обявиха съдебни източници пред „Франс прес".  Главният редактор е получавал смъртни заплахи и е бил под непрестанна полицейска охрана. 
Френската медия изнесе имената (прякорите) на още трима убити карикатуристи - Жорж Волински, Жан Кабю (Кабю) и Бернар Верлак (Тиню). 80-годишният Волински е легенда на френската карикатура. Бернар Марис, икономист и писател, е сред убитите тази сутрин, според „Франс прес". 68-годишният Марис е заместник-главен редактор. Той има редовна колонка в списанието под псевдонима „Чичо Бернар", която покрива политически и икономически теми.

Нападателите са знаели как изглеждат.

Все още не са обявени имената на останалите петима служители на списанието и на двамата полицаи. Телата на убитите в редакцията са изнесени от сградата.

Представител на полицията разкри, че в редакцията е видял кървава баня.

Френският президент Франсоа Оланд заяви пред редакцията, че Франция е шокирана от тази терористична атака. „Без съмнение това е терористична атака, изключително варварство ", поясни той.


(ляво-дясно) Бернар Верлак-Тиню, Стефан Шарбоние, Жорж Волински и Жан Кабю

Париж повиши нивото на терористична заплаха до най-високото след атаката, обяви Оланд и добави, че през последните седмици са предотвратени редица терористични заплахи във Франция.

Трябва да покажем, че сме единна нация. Франция трябва да бъде твърда и силна. Ние ще се борим с тези заплахи и ще накажем нападателите, закани се Оланд.

Франция беше атакувана, защото е страна на свободата, на никого няма да бъде позволено да се изправя „срещу духа на републиката" по този начин, поясни той.

Франция е в състояние на шок, категоричен е той.

Официални лица заявиха, че наскоро френският президент Франсоа Оланд е посетил редакцията на списанието.

Роко Контенто, говорител на полицията, съобщи пред журналисти, че трима нападатели са се качили в автомобил, управляван от четвърти човек, който се насочил към Port de Pantin в североизточен Париж, където са изоставили първата кола и са похитили втора. Собственикът на втория автомобил е бил изхвърлен на пътя.

Редица световни лидери осъдиха терористичния акт в Париж
Още...

По думите му през последните седмици е била засилена охраната пред редакцията заради заплахи срещу списанието.

Свидетели заявиха, че е имало продължителна стрелба в редакцията и че нападателите са открили огън с автомати „Калашников".


Главният редактор Шарб, убит при нападението

Преди около половин час двама мъже с черни качулки и автомати „Калашников" влязоха в сградата, казва свидетел пред радио France Info. Няколко минути по-късно ние чухме много изстрели, пояснява той и добавя, че мъжете след това са напуснали сградата.

Съобщава се за до 50 произведени изстрела.

Френски медии съобщават, че нападателите са крещели „Бог е велик". Свидетели заявиха, че докато са стреляли са викали „отмъстихме за пророка".

Френски журналист, който работи в сградата на списанието, описа ситуацията като „клане".

Няколко свидетели разкриха, че нападателите са влезли в сградата за около 10 минути, трима полицаи са пристигнали с велосипедите си, но е трябвало да се оттеглят, след като видели добре въоръжените мъже.

Имаше много стрелба на улицата. Нападателите избягаха с кола, добавиха свидетелите.

Терористите се качили на втория етаж в редакцията на списанието и започнали да стрелят в нюзрума, където се провеждала оперативка, заяви пред АП представител на „Репортери без граници". „Това е най-черният ден в историята на френската преса", добави той.

Свидетел от офис в коридора, където се е намирала редакцията, обясни, че тя и колегите й са чули силен гръм.

Някой отвори вратата на нашия офис и попита къде се намира „Шарли ебдо". Той носеше оръжие. Ние се отдръпнахме. След това той излезе, чухме изстрели. Отидохме до прозореца, имаше двама мъже с оръжие, които бягаха, говореха лош френски.. .Крещяха отвън и отново стреляха. След това видях човек да напуска сградата, ръцете му бяха в кръв, разказа свидетелят.

Други вестници в Париж са поставени под полицейска охрана, съобщава Le Monde.

Френският флаг на държавните учреждения е спуснат наполовина.

В „Туитър" беше създаден хаштагът #JeSuisCharlie за изразяване на солидарност към жертвите на стрелбата. На страницата на списанието е написано Je Suis Charlie ("Аз съм Шарли") на черен фон. Има качен PDF файл, на който е написано същото, но на различни езици. По-рано сайтът беше блокиран за няколко часа.

Очаква се хиляди французи да излязат по улиците на Париж и други градове в знак на солидарност към загиналите при атентата.

Сатиричното списание „Шарли ебдо" многократно е изправяно пред съда в миналото заради новини и карикатури. Преди няколко години мюсюлманската общност по света беше възмутена от издаден от списанието комикс за пророка Мохамед.

Наскоро списанието качи карикатура на лидера на „Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. Последният пост в "Туитър" на списанието е свързан с лидера на "Ислямска държава". Екипът на изданието публикува изображение на Абу Бакр ал Багдади и надпис "С най-добри пожелания".

Още през 2008 година списанието беше критикувано за пускане на карикатури с пророка, които са направени от датчани. Списанието защити публикацията и обяви, че това е част от свободата на словото.

Редакцията на „Шарли ебдо" е била атакуванa и преди. През 2011 година е била атакувана с коктейли „Молотов" заради карикатури на пророка.

Списанието e издавано от 1970 година. Името му е вдъхновено от Чарли Браун - герой от американската поредица карикатури Peanuts на Чарлс Шулц. Сатиричното списание е насочено към известни личности, политически лидери и религии. Никога не е променяло вижданията си, макар че многократно е било заплашвано.