Франция наблюдава внимателно антиправителствените протести в бившата колония Алжир, но алжирците сами трябва да решат бъдещето си, коментира външният министър Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от "Ройтерс".

"Ние трябва да позволим на изборния процес да се развива и Франция, като се имат предвид нашите исторически връзки ... да сме много внимателни", обясни Льо Дриан пред депутати.

Алжирски ветерани коментират, че протестиращите, които не искат президента Абделазиз Бутефлика след 20 години власт, имат легитимни опасения и призовават всички граждани да протестират, което показва разцеплението в управляващия елит.

"Задължение на алжирското общество е да излезе на улицата", заяви влиятелната национална организация на муджахидините - ветерани, които се сражават заедно с Бутефлика във войната за независимост от 1954-1962 г. срещу Франция.

Хиляди студенти въстанаха срещу Бутефлика в Алжир

Хиляди студенти въстанаха срещу Бутефлика в Алжир

Днес хиляди студенти организираха демонстрация в столицата

 Алжирската армия ще пази интересите на страната в съответствие с конституцията, заявява заместник-министърът на отбраната и началник щаб на националната народна армия Ахмед Каид Салех, съобщава телевизионният канал "Ал Маяден", цитиран от ТАСС.

"Алжирската армия е наясно с опасностите и заплахите за страната ни, която винаги е цел на нашите врагове", коментира Салех.

Той също така посочва, че "отношенията между армията и народа са силни" и въоръжените сили на страната имат готовност "да осигурят безопасни условия, които да гарантират на избирателите правото им на глас".

Алжир въстана срещу Бутефлика

Алжир въстана срещу Бутефлика

Опозицията е слаба

Салех предупреждава, че няма да се допуска "връщането на страната към годините на кръвопролития. Някои сили искат да върнат Алжир във време на скръб и болка. Армията ще се погрижи за поддържането на мира и сигурността в Алжир", допълва той.

Той припомня и гражданската война, когато въоръжените сблъсъци между правителството и екстремистите отнемат живота на близо 250 000 алжирци.

От края на февруари има масови протести в Алжир, участниците настояват президентът Абделазиз Бутефлика да не се кандидатира на предстоящите избори. Според опозицията здравословното му състояние не му позволява да управлява страната.

Кой управлява Алжир?

Кой управлява Алжир?

За няколко дни обаче страната отново се превърна в страна от арабския свят