Френските власти са забранили протести в Кале в навечерието на планирана протестна демонстрация на антиислямската организация ПЕГИДА, съобщава „Франс прес”.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов заяви, че е поискал от местните власти в северния пристанищен град да предотвратят всички протестни шествия и демонстрации "независимо кои са организаторите".

Казньов уточнил, че забраната се отнася особено за „всички тези групировки, генериращи напрежение, разделение и насилие” и ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо.

Най-малко 4000 мигранти и бежанци живеят в лагера в покрайнините на Кале, наричан „Джунглата”, като всички се надяват да успеят да се доберат до Великобритания с помощта на влакове и камиони.

Антиислямската групировка ПЕГИДА, която стартира като движение в Германия в средата на 2014 г. и се разпространи към Франция и други европейски страни, е планирала провеждането на протестна демонстрация в Кале за събота.

Местният префект е поискал забрана на шествието, заявявайки, че то е било организирано от „екстремистка група” и има опасност да предизвика сблъсъци между крайнодесни и крайнолеви движения.