Франция забрани на израелски компании да участват в предстоящото военно-морско търговско изложение, съобщиха два източника, запознати със случая, в сряда. Това е последният инцидент, който подчертава нарастващото напрежение между двете страни-съюзници, предава "Ройтерс".

Париж вече забрани участието на израелски фирми в друго военно изложение по-рано тази година, когато френското министерство на отбраната обяви, че условията вече не са подходящи за тяхното участие, докато президентът Еманюел Макрон призовава Израел да прекрати операциите в Газа.

Нито френските министерства на отбраната и външните работи, нито израелското посолство и организаторите на изложението Euronaval, планирано между 4-7 ноември, отговориха на запитванията на "Ройтерс" за коментар.

Тази забрана идва на фона на израелски въздушни удари и ограничена сухопътна инвазия срещу подкрепяната от Иран групировка Хизбула в Ливан. Операциите на Израел доведоха до значителни цивилни жертви, което накара западни съюзници, включително Франция, да призоват за незабавно прекратяване на военните действия.

Напук на САЩ Израел нанесе нови удари по Бейрут

Напук на САЩ Израел нанесе нови удари по Бейрут

Атакувани са южните предградия на ливанската столица

Въпреки това, израелският премиер Бенямин Нетаняху отказва едностранно примирие, което не спира въоръжаването на Хизбула. Напрежението между Нетаняху и Макрон нарасна, след като Париж и Вашингтон се опитаха да договорят 21-дневно примирие между Израел и Хизбула, което трябваше да отвори пътя за дипломатически преговори.

Неочаквано, ден след като се смяташе, че Израел е приел условията, страната нанесе удари, при които загина лидерът на Хизбула Хасан Насрала.

Франция се фокусира върху установяването на параметри за дипломатическо решение след спирането на бойните действия, но последните сблъсъци и призивите на Макрон за прекратяване на доставките на оръжия за Израел обтегнаха още повече отношенията. На среща с кабинета Макрон напомни на Нетаняху, че държавата Израел е създадена с решение на ООН.

Нетаняху отговори, като подчерта, че Израел е създаден чрез "Войната за независимост" и кръвта на израелски герои, много от които оцелели от Холокоста.

Последните разногласия не улесняват усилията на Франция да посредничи в Ливан, където следващата седмица ще се проведе конференция в Париж. Нетаняху изрази съмнения относно намеренията на Франция, обвинявайки я, че е поканила страни като Южна Африка и Алжир, които според него отричат правото на Израел на самозащита.

Великобритания и Франция свикват спешна среща в ООН за Газа

Великобритания и Франция свикват спешна среща в ООН за Газа

Лондон обмисля да санкционира двама израелски министри