Съединените щати, Франция и Израел се споразумяха да работят заедно за прокарване на пътната карта, представена от Париж по-рано тази година, за смекчаване на напрежението между ливанската групировка "Хизбула" и Израел.

Това каза френският президент Еманюел Макрон в четвъртък, цитиран от "Ройтерс".

През последните месеци Франция и Съединените щати се опитаха да намалят напрежението. Париж изпрати писмени предложения до двете страни, насочени към спиране на влошаващата се обстановка на границата между Ливан и Израел.

Израел уби лидер на Хизбула в Ливан
Обновена

Израел уби лидер на Хизбула в Ливан

Удар за авиацията на Тел Авив

"Със Съединените щати се споразумяхме на принципа на тристранна контактна група, Израел, Съединените щати и Франция да напреднат по пътната карта, която предложихме, и ще направим същото с ливанските власти", каза Макрон пред репортери на в кулоарите на срещата на Г-7 в Италия.

"Хизбула" изключи възможността за прекратяване на военните действия, докато няма прекратяване на огъня между Израел и ислямистката въоръжена групировка "Хамас" в Газа. Предствители заявиха, че са били изстреляни ракети и оръжейни дронове по девет израелски военни обекта в координирана атака в четвъртък. С това засили военните действия по южната граница на Ливан за втори пореден ден.

"Хизбула" пак изстреля десетки ракети срещу Израел

"Хизбула" пак изстреля десетки ракети срещу Израел

Двама души са ранени от шрапнели

Високопоставен френски служител каза, че е наложително САЩ и Франция да увеличат усилията си предвид опасната ескалация.

Припомняме, че подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" отвори втори фронт срещу Израел малко след нападението на "Хамас" на 7 октомври, което предизвика войната в Газа. Оттогава на израелско-ливанската граница има ескалация на атаките и в двете посоки.

Насилието ескалира тази седмица, след като "Хизбула" изстреля още повече ракети като част от отмъщението си заради израелски удар, при който беше убит един от висшите ѝ полеви командири.