Ливанската групировка Хизбула изстреля множество ракети по Израел в сряда, според израелски източници, като реакция на израелски удар, който уби висш командир на Хизбула, ескалирайки напрежението в продължаващия осем месеца конфликт, предава Ройтерс.

Подкрепяната от Иран Хизбула и Израел разменят огън от октомври, когато започна войната в Газа, като конфликтът се засилва все повече и буди опасения за по-голям сблъсък между силно въоръжените противници.

Израелският удар във вторник вечерта в южното ливанско село Жуя уби трима бойци на Хизбула заедно със старши полеви командир, идентифициран като Талеб Абдала, известен още като Абу Талеб, според три източника по сигурността. Той е най-високопоставеният командир на Хизбула, убит по време на конфликта, според един от източниците. Той е бил командир на Хизбула за централния регион на южната гранична ивица. Погребението му ще се състои по-късно в сряда.

Към момента няма незабавен коментар от израелската армия.

Според първите съобщения, Хизбула е изстреляла около 50 ракети от Южен Ливан към окупираните от Израел Голански възвишения, според израелски източници. Сириите прозвучаха в северната част на Израел.

Във второ съобщение, Израел обяви, че са идентифицирани около 90 ракети, преминаващи от Ливан, част от които са били прихванати, докато други са паднали на различни места в северната част на Израел, причинявайки пожари на няколко места. Не е ясно дали израелските изявления се отнасят за отделни обстрели.

Според източник по сигурността в Ливан, Хизбула е изстреляла повече от 100 ракети.

Абдала, командирът на Хизбула, убит във вторник, е по-високопоставен от Висам Тауил, друг командир на Хизбула, убит в израелски удар през януари, казаха източници в Ливан, които говориха при условие на анонимност. Според източниците, четиримата членове на Хизбула вероятно са били мишена по време на среща.

Израелските удари са убили около 300 бойци на Хизбула в Ливан, което е повече от загубите им през 2006 г., когато двете страни последно водиха голяма война, според оценка на Ройтерс, което сочи, че броят на убитите цивилни е около 80. Нападенията на Хизбула са убили 18 израелски войници и 10 цивилни, според Израел.

Израелската армия заяви, че е убила повече от 320 членове на Хизбула, включително най-малко 100, които са били ударени след събрана "точна и висококачествена разузнавателна информация".

"Хизбула" засипа с ракети "Катюша" Северен Израел

"Хизбула" засипа с ракети "Катюша" Северен Израел

Няма пострадали