Френската полиция арестува във вторник руснак, заподозрян в планиране на актове на "дестабилизация" по време на Олимпийските игри в Париж. Това съобщава АФП, като цитира свой източник от прокуратурата.

Мъжът, роден през 1984 г., беше задържан и поставен под съдебно разследване по подозрение в "организиране на събития, които биха могли да доведат до дестабилизация по време на Олимпийските игри", е казал източникът.

Започнало е разследване за "предаване на разузнавателна информация на чужда сила с цел предизвикване на враждебност във Франция". Престъплението се наказва с до 30 години затвор.

Френските служби за сигурност отказали над 4000 акредитации за Олипиадата в Париж

Френските служби за сигурност отказали над 4000 акредитации за Олипиадата в Париж

Причината - опасения за шпионаж и кибератаки

Според прокурорите, при обиск в дома на мъжа "по искане на вътрешното министерство" са били открити доказателства за предполагаемите планове.

Те не са дали никакви подробности за предполагаемия заговор, освен че няма терористичен характер и че специализирани антитерористични прокурори не следят случая.

Припокмняме, че властите са разследвали над един милион души, включително спортисти, треньори, журналисти, доброволци, охранители и дори местни жители в близост до места за събития преди Олимпиадата, каза вътрешният министърЖерал Дарманен пред седмичника Paris Match във вторник.

От тях на 4360 е отказан достъп до игрите, а на 880 е забранен достъп поради подозрения за чужда намеса.

Чуждестранният легион "с гордост" ще пази Олимпийските игри в Париж

Чуждестранният легион "с гордост" ще пази Олимпийските игри в Париж

Нови мерки за сигурност

Това не е първият, задържан от властите по обвинения в нападение. През май  чеченец бе задържан за подготовка на атентат по време на Олимпиадата.