Правителството на френския президент Еманюел Макрон планира да похарчи 8 млрд. евро за справяне с бедността. Това обяви говорителят на правителството, цитиран от "Ройтерс".

Макрон, който беше критикуван като президент на богатите след въвеждането на данъчни облекчения за заможните и за компаниите, по-късно днес ще очертае стратегията си за борба с бедността.

"Нашият план за справяне с бедността е на стойност 8 млрд. евро, като времевият хоризонт на плана е четири години", уточни говорителят и подчерта: "Това е много категоричен политически избор в момент, когато отделяме много голямо внимание на публичните разходи."

Данните на френската статистика показват, че през 2016 г. около 8,8 млн. души във Франция, или 14 процента от населението, са живели в бедност, която се дефинира като 60 процента или по-малко от средния доход.

Говорителят не е уточнил дали парите ще дойдат от свежи средства или съществуващи пари, преразпределени от други бюджетни пера.

Планът на Макрон за справяне с бедността, който вече беше отложен веднъж, е много очакван, тъй като той се стреми да убеди избирателите, че неговата програма за реформи не е от полза само за богатите и бизнеса.

Представителят на френското правителство не е посочил как ще бъдат изразходвани средствата, но е заявил, че правителството планира няколко мерки, за да накара хората да се върнат обратно на работа или да си намерят по-добри работни места.