Долната камара на френския парламент (Националното събрание) прие с голямо мнозинство спорен закон, с който се затягат правилата за предоставяне на убежище, съобщава "Ройтерс".

Законът мина след бурни дебати, които за първи път предизвикаха пропукване на единството в редиците на партията на президента Еманюел Макрон.

Законът беше приет с 228 гласа "за", 128 депутати гласуваха "против", 24-ма - "въздържал се". Законът сега трябва да бъде одобрен и от горната камара на парламента (Сената).

Евросъюзът дал убежище на половин милион бежанци през 2017 г.

Евросъюзът дал убежище на половин милион бежанци през 2017 г.

60% от удовлетворените молби са в Германия

Новото законодателство предвижда удвояване до 90 дни времето за задържане на нелегални мигранти, намаляват се сроковете за подаване на молби за убежище и определя наказание от една година затвор и глоби за нелегално пресичане на границите.

Законът, който беше остро критикуван от правозащитни организации и от левите партии, е ключов тест за единството в центристката партия на Макрон "Република, напред!". Един депутат от президентската партия гласува против текста, а 14 се въздържаха.

Преди гласуването председателят на парламентарната група Ришар Феран предупреди, че гласуване "въздържал се" ще бъде възприето като дребно прегрешение от партийното ръководство, но гласуване против ще се смята за "смъртен грях".