Лидерът на антиимигрантската германска партия "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри обяви решението си да се оттегли от поста си, след като партията спечели третото място в парламентарните избори в Германия, съобщават местни медии.

"Ясно е, че тази стъпка ще последва", подчертала Петри, цитирана от "Шпигел" и други медии. Тя не уточнила точно кога ще напусне лидерския пост.

Лидер на "Алтернатива за Германия" отказа да е част от групата на партията в Бундестага

Лидер на "Алтернатива за Германия" отказа да е част от групата на партията в Бундестага

Съпартийците на Фрауке Петри са шокирани

Новината идва, след като Петри обяви вчера на пресконференция, че няма да бъде част от групата на "Алтернатива за Германия" в парламента, а ще остане независим депутат, за да преследва "реалполитиката в най-добрия смисъл на консервативната политика".

След обявлението на Петри вчера едно от водещите лица в партията - Алис Вайдел, призова Петри да напусне партията, за да се избегнат "по-нататъшни вреди".

"Алтернатива за Германия" беше най-големият победител на изборите в неделя, влизайки в Бундестага за първи път с 12,6% от гласовете, докато основните германски партии претърпяха исторически загуба.

Петри е съпредседател и говорител на "Алтернатива за Германия" на федерално ниво от 2015 г. насам. Тя споделя лидерския пост с Йорг Мойтен, който определи решението на Петри като "бомба, за която не знаех предварително".

Коалиция „Ямайка” – единствен шанс за Меркел

Коалиция „Ямайка” – единствен шанс за Меркел

За първи път крайнодясна партия в Бундестага от 1945 г.