Морската полиция на Франция, която получава финансиране от правителството на Обединеното кралство, е предприела физически действия в опит да принуди малки лодки да се върнат, с цел да им попречи да достигнат до Великобритания., съобщиха няколко вестника в неделя, цитирани от "Политико".

Съвместно разследване на Observer, Lighthouse Reports, Le Monde и Der Spiegel установи, че френската морска полиция, която получава финансиране от правителството на Обединеното кралство, се е опитала физически да принуди малки лодки да се обърнат, за да ги спре да стигнат до Великобритания.

Кадри, изтекли документи и свидетелски показания, получени от вестниците, показват как в опит да форсират мигранти да се отправят обратно към брега, полицита използва тактики като заплашване на пътниците с лютив спрей, съпроводено с блъскане, пробиване и обикаляне на техните лодки, които често се наводняват в резултат на агресивните маневри.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак обеща да "спре лодките" да пресичат Ламанша и каза, че ще плати милиони лири на Франция за наблюдение и граничен контрол, за да спре хората да пътуват.

Френските власти по-рано казаха, че няма да прихващат лодки с мигранти, пътуващи към Обединеното кралство - въпреки исканията на британското правителство - защото това противоречи на международното морско право.

Един експерт по търсене и спасяване, цитиран от Observer, каза, че маневра, използвана от полицията - на която се вижда как плавателен съд, който се насочва бързо към гумената лодка, преди да се обърне рязко, за да създаде вълни - може да причини "масов инцидент".

"Водата е достатъчно дълбока, за да се удавиш в нея", каза експертът пред вестника. "Виждал съм това в централното Средиземно море много пъти, но това е първият път, когато виждам нещо подобно да се случва в Ламанша."

Властите в северната част на Франция потвърдиха, че полицейска лодка е обиколила гумена лодка в опит да "разубеди пътниците" да се доближат до открито море, добавяйки: "Това е единственият път, когато успяхме да засечем малка лодка, използвайки тази маневра и това беше възпиращо средство. "Всички мигранти бяха спасени а контрабандистите арестувани."

Мексико няма да приема мигранти, депортирани от Тексас съгласно новия закон

Мексико няма да приема мигранти, депортирани от Тексас съгласно новия закон

Този закон криминализира незаконното преминаване на границата